Door Janet van Asperen, opleidingskundige BOGO

Veiligheidsregio IJsselland ontwikkelde samen met studenten van Hogeschool Windesheim en grafische opleiding Cibap in Zwolle een virtuele escaperoom voor incidentbestrijding gevaarlijke stoffen (IBGS). Het is een nieuwe, innovatieve vorm van educatie voor brandweermedewerkers om hun kennis over gevaarlijke stoffen op te frissen en te oefenen.

In het afgelopen half jaar waren drie studenten van de hbo-opleiding ICT die de minor ‘Game studio’ volgden en drie studenten van de grafische opleiding Cibap bezig met de ontwikkeling van de Escaperoom IBGS.  Speciaal hiervoor startten Hogeschool Windesheim en Cibap een samenwerking onder de naam 038Games. Team Vakbekwaamheid en het expertteam IBGS begeleidden het proces vanuit Veiligheidsregio IJsselland.

Incidenten met gevaarlijke stoffen zijn moeilijk te ensceneren. De virtuele escaperoom biedt daarvoor een functioneel en aansprekend alternatief. Er kan een realistisch IBGS-scenario worden gespeeld waarbij de les- en leerstof is verstopt in puzzels.

De virtuele escaperoom is een manier om actief en spelend te leren en is gebaseerd op de principes van Breinleren. Het is hiermee een aansprekend alternatief voor praktijkoefenen.

Doordat de escaperoom volledig virtueel is komt het tegemoet aan de wens van Veiligheidsregio IJsselland om het logistiek mogelijk te maken het spel op de 35 kazernes te kunnen spelen. De intentie is om met een nieuwe groep studenten de game multiplayer te maken. Dat wil zeggen dat het door een volledige bemanning van een tankautospuit gespeeld kan worden, maar de chauffeur net als in de praktijk niet mee naar binnen gaat. Deze chauffeur (eventueel de oefenleider) blijft buiten het spel en heeft als taak de ontbrekende informatie op te zoeken en hints te geven.

Contactpersoon Veiligheidsregio IJsselland: Jelle Nijeboer       (j.nijeboer (@) vrijsselland.nl)