Alpha Lions game

Door Marthijn de Blaeij, http://www.studio-mx.nl/

Op 9 en 10 juni 2021 speelden 60 I-trainees van de Rijksoverheid (lichting 4, ICT, Data en Cyber) de online game Alpha Lions vol. 4 – The Warriors Within!

Net als vorig jaar heb ik met heel veel plezier gewerkt aan het ontwerpen en voorbereiden van deze online multiplayer game.  Het verhaal gaat over de Alpha Lions, superhelden die strijden voor maatschappelijke thema’s die afgeleid zijn van de SDG’s. Dit jaar zijn er twee nieuwe Llions, namelijk Kline, die strijdt voor het klimaat en @M, die strijdt voor economisch welzijn voor iedereen. Dit leidt tot een intern conflict binnen het Alpha Lions team waarin twee kampen het tegen elkaar op gaan nemen en het onvermijdelijke lijkt te gebeuren. Het verhaal is een heftige achtbaanrit waarin belangrijke thema’s als de eenzaamheid van het thuiswerken, liefde, polarisatie, inclusiviteit en zelfs oorlog niet gemeden worden. Geen zoetsappig verhaal dus.

Aan het einde van de tweedaagse heeft de SG van BZK, Maarten Schurink, zichzelf onthult als Spider (de spin in het web) die de trainees geholpen heeft. Zijn boodschap: “Is er wel een conflict? Zijn de maatschappelijke uitdagingen echt zo tegenstrijdig zoals ze op het eerste gezicht lijken? Moeten er keuzes gemaakt worden tussen bijvoorbeeld welvaart of klimaatdoelstellingen? Tussen maatregelen voor de volksgezondheid of de economie? Tussen een progressieve aanpak of een meer behoudende aanpak? Ja er is een keuze, maar die keuze gaat niet over welke maatschappelijke opgave belangrijker is dan de ander. De keuze gaat wel over hoe jij er als persoon, als specialist, mee omgaat. Waar liggen de kansen om maatschappelijke opgaven elkaar te versterken? Dat is geen eenvoudige puzzel, maar wel onze missie en jullie quest!”

Tijdens de 32 uur die de game duurde, speelde de trainees 7 online games. Tussen de games door werkten ze aan een projectvoorstel wat ze aan het einde van dag 2 hebben mogen presenteren aan een vakjury. Voor het winnende team worden binnen het Rijk middelen en tijd beschikbaar gesteld om het project daadwerkelijk op poten te gaan zetten. Deze game gaat dus ook nog eens ergens over. De deelnemers worden ingedeeld in 10 teams die elk één van de Alpha Lions ondersteunen.

De 7 spelonderdelen bestaan uit verschillende soorten games zoals een RPG (Pokemon Style) over informatiemanagement; een real-time strategy game over samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven en een online puzzel challenge over de eerste bemande vlucht naar Mars. Stuk voor stuk toffe games die gaan over samenwerking, ICT en maatschappelijke opgaven.

Ik, ben erg trots op deze game omdat het enerzijds een boodschap herbergt die met een plottwist in de game wordt ingebracht waardoor het niet belerend wordt. Anderzijds omdat het thema met superhelden heerlijk aansluit bij de echte belevingswereld en fantasie van deze doelgroep. De Alpha Lions zijn getekend door Michael Ramlal (manager app factory SSC- DJI), gamedesign is gedaan door Marthijn de Blaeij, Studio MX. 

De trailer van deze game kun je hier bekijken (tip; zet je geluid lekker hard voor een bioscoop-achtige ervaring 😉) https://www.youtube.com/watch?v=SSEhqH98ZaE