“Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.”

Virtual Reality is al een aantal jaar enorm in opkomst en is sinds de COVID-19 pandemie alleen meer meer aangejaagd binnen het veiligheidsdomein. Want waar een (groot) deel van de trainingen fysiek geen doorgang vonden, kon dat wel virtueel. Logisch dus dat daar tijdens eRIC op 18 en 19 mei 2022 weer volop aandacht voor is! Wat kun je zoal verwachten?

Ronald Christiaans is vanuit het Landelijk Netwerk Digitale Simulaties nauw betrokken bij het VR-plein. “Het belang van de eRIC voor VR-ontwikkelaars binnen het veiligheidsdomein is ontzettend groot. Hier komen hulpverleners uit alle hoeken samen, op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen. Zo ook op het gebied van VR, want alles wat je fysiek kunt oefenen, kun je gemakkelijk virtueel doen.”

De kracht van simulaties zit volgens Christiaans in de immersiviteit ervan. “Wat je doet in een simulatie blijft veel beter hangen dan wat je in een klas doet. Met name op het gebied van leren en ontwikkelen, want je simuleert met virtual reality namelijk een situatie die je in een klaslokaal niet kunt creëren. Innoveren op het gebied van leren en ontwikkelen draagt dan ook bij aan een hogere kwaliteit van optreden.

Het VR-plein en eRIC in het algemeen biedt ontwikkelaars van nieuwe technologie dus de kans om hun producten te tonen aan mogelijke toekomstige gebruikers. Daar kunnen ze aantonen hoe die immersiviteit gerealiseerd wordt door middel van een demo. “Door mensen VR, AR of 360 graden video te laten ervaren, creëer je een stuk bewustwording.”

Er zijn volgens Christiaans best nog wat bedrijven die volgens de traditionele manier lesgeven, maar ja, zo zegt hij, “Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. En wil je meer krijgen, dan zul je de stap moeten maken naar innovatie.”

Wat kun je als bezoeker van het VR-plein tijdens eRIC verwachten? “Het kunnen ervaren van verschillende virtual reality toepassingen, op gebied van zowel software als hardware. Dat zijn zowel 2D als 3D toepassingen. Het wordt een grote immersieve beleving. Als je dus binnen het veiligheidsdomein werkt en je van plan bent om met een nieuwe technologie als VR te gaan werken, of je werkt er al mee, dan moet je absoluut naar de eRIC komen en het VR-plein bezoeken. Hier zie je in één oogopslag de laatste ontwikkelingen op VR gebied.”

Voor meer informatie kijk op: https://www.exporic.nl/nl