Met 20 artikelen in deze nieuwsbrief, is dit een uitgebreide leeswijzer. Per artikel vindt u hier een korte inleiding met aan het einde een link naar het artikel op de website. Onder aan elk artikel kunt u doorklikken naar het volgende artikel. Wel zo makkelijk.

  1. Ontwikkelingen digitale simulatie bij de HAN
    Het gebruik van Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en andere vormen van digitale simulatie heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Ook binnen het onderwijs en de lectoraten van de HAN University of Applied Sciences zijn al heel wat projecten voorbijgekomen waarin ze een rol spelen. Hieronder noemen we een paar recente voorbeelden vanuit de Academie IT en Mediadesign en vanuit het iXperium Health. Het is zeker geen complete opsomming!
    Lees verder op deze website.
  2. Hoe kunnen we ‘internet of things’ gebruiken om mensen te verbinden in de werkruimte van de toekomst?
    ‘The Collective brain’ brengt gebruikers in de gelegenheid om toegang te krijgen tot kennis en netwerk van de community. Deze interactieve muur verbind gebruikers en cultiveert een inclusieve campus door gebruik van interactieve technologie en database. Het delen van data tussen mensen die bij de muur in de buurt zijn trigger mogelijkheid tot interactie, zodat mensen met gedeelde interesses (op basis van de data) zich gemakkelijker naar elkaar kunnen uiten en het eerste niveau van vertrouwen sneller bereiken.
    Lees verder op deze website.
  3. Fontys Hogeschool
    Studenten van Fontys ICT ontwikkelen in c.a. 10 weken in een projectgroep (5 studenten) een VR/AR applicatie voor een klant (bedrijf of organisatie). De applicaties worden ontwikkeld in Unity en draaien meestal op een HTC Vive.
    Lees verder op deze website waar ook de video’s te zien zijn.
  4. Smart rollator van HU-studenten moet mensen met dementie helpen meer te bewegen
    “Mijn oom Niek zat in een verzorgingstehuis en had graag vaker een ommetje gemaakt. Maar het verplegend personeel had daar geen tijd voor”, aldus HU-docent Peter van Rooijen. Dit bracht hem op het idee om studenten van de opleiding HBO-ICT te vragen een ‘proof of concept’ voor een smart rollator te ontwikkelen.
    Lees verder op deze website.
  5. Samen met studenten werken aan VR-revalidatie
    Echte opdrachten vanuit de praktijk voor studenten HBO-ICT van Hogeschool Windesheim wordt gezien als zeer belangrijk voor hun ontwikkeling. In plaats van opdrachten verzonnen door docenten werken de studenten nu aan vraagstukken van professionals. Dit levert niet alleen veel meer motivatie op bij de studenten, maar zorgt ook voor een veel rijkere leeromgeving. Samenwerken met studenten kan bij HBO-ICT op verschillende manieren. De opleiding acteert op grote schaal waardoor een breed aanbod van onderwerpen en vormen mogelijk is.
    Lees verder op deze website.
  6. Virtueel robotplatform brengt multidisciplinair project naar hoger niveau tijdens Corona-lockdown
    De jaarlijkse Robotday van NHL Stenden in Leeuwarden is hét evenement waar meer dan 150 tweedejaarsstudenten HBO-ICT, Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek het hele jaar naar uitkijken. Vanwege corona kon de fysieke editie niet plaatsvinden. Gemiste kans of bracht de digitale editie juist nieuwe inzichten?
    Lees verder op deze website.
  7. Serious Gaming: de sleutel tot verandering
    Verandertrajecten kunnen de spreekwoordelijke pain in the ass zijn als het gaat over knopen doorhakken en alle neuzen dezelfde kant op krijgen. Maar wat als je deze trajecten én leuker kunt maken én op een innovatieve manier tot een effectief en duurzaam resultaat kunt komen? Serious gaming is het antwoord.
    Lees verder op deze website.
  8. Veilig virtueel onderwijs aan de TU/e
    Samen met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) bouwde VR Lab een virtueel laser lab. In 2018 werd de pilot uitgevoerd, waarna in 2019 door het succes de eerste uitbreidingen werden toegevoegd. Nu staan VR Lab en TU/e aan de vooravond van een verdere doorontwikkeling van de VR-toepassing tot een volwassen onderdeel van het universitair onderwijs in Eindhoven.
    Lees verder op deze website.
  9. Wat de Universiteit van Leiden doet met Digital Reality
    De UvL presenteert vier voorbeelden van digitale toepassingen binnen de gezondheidszorg, het werken in een laboratorium en bij een archeologische opgraving.
    Lees verder op deze website.
  10. Uit nieuwsbrief 16: Innovatie digital learning: augmented reality op de schietbaan
    Het Innovatiehuis Politie Noord-Nederland is opgericht om samen partners oplossingen te vinden voor veiligheidsvraagstukken. Zo werken we samen met bedrijven, start ups, overheids- en kennisinstellingen. Ook betrekken we intensief onderzoekers en studenten van onder andere de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen. Eén van de innovaties waar wij aan werken is het gebruik van augmented reality ten behoeve van schiettrainingen
    Lees verder op deze website.
  11. Uit nieuwsbrief 16: VR-games bij (oa) de Politie. De droom van Ronald, Nanco en Dennis; plaats onafhankelijk trainen
    Sinds vijf jaar werk ik bij Windesheim in Zwolle en ben ik als HBO-ICT docent (o.a.) verbonden aan de minor Game Studio (voorheen Serious Gaming). Binnen deze minor heb ik dus tien semesters meegemaakt waar we games hebben ontwikkeld i.s.m. onder andere de Politieacademie en de Landelijke Politie. Inmiddels ontwikkelt dit zich tot één organisatie. We zagen binnen deze organisatie enthousiaste agenten en trainers/docenten /instructeurs/ opleiders die in gaming en gamification een waardevolle mogelijkheid zagen om agenten te trainen.
    Lees verder op deze website.
  12. Uit nieuwsbrief 16: Virtual reality systeem onderzoek
    Bij 038games maken we serious games. Dit zijn games die voornamelijk een educatief doel hebben. Zo maakt 038games oplossingen voor de politie, brandweer of gezondheidszorg. In de projecten van 038games speelt virtuele realiteit, ofwel virtual reality (VR) een belangrijke rol. Gebruikers kunnen doormiddel van deze techniek getransporteerd worden naar een virtuele wereld waarin bepaalde scenario’s kunnen worden gesimuleerd die in de echte wereld moeilijk uitvoerbaar zijn.
    Lees verder op deze website.
  13. Uit nieuwsbrief 16: Ervaringen in bijdrage aan de VERT- Webinar serie voor Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundigen in opleiding in tijden van COVID-19
    Op 16 maart sloten alle opleiding in het Hoger Onderwijs hun deuren in verband met de maatregelen als gevolg van de COVID-19 pandemie. Dit was ook het geval voor de opleiding Medische Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) van de Hogeschool Inholland in Haarlem. Deze vier jarige HBO-opleiding leidt studenten op voor het werk als Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundigen (MBB-er) in de Medische Beeldvormende vakgebieden en in de Radiotherapie. Voor dit onderwijs heeft de opleiding een skills lab met daarin diverse beeldvormende apparatuur en een virtuele versneller. Deze virtuele versneller is ontwikkeld door het Britse bedrijf Vertual en wordt naast de MBRT-opleiding van Hogeschool Inholland ook door vergelijkbare opleidingen gebruikt.
    Lees verder op deze website.
  14. Uit nieuwsbrief 15: De game ‘Bridge’. Kruip in de huid van de Rechter van de Toekomst
    Hoe zal het werk van de rechter er in de toekomst uitzien onder invloed van AI en robotica-ontwikkelingen? Om het gesprek over dit onderwerp op gang te brengen onder rechters, beleidsmakers en bestuurders, vroeg de Centrale Eenheid Strategie (CES) in samenwerking met het Innovatieteam aan studenten Games en Interactie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) een toepassing te ontwikkelen, waarmee de gebruiker kan beleven hoe het werk van een rechter er rond 2040 uit zou kunnen zien.
    Lees verder op deze website.
  15. Uit nieuwsbrief 14: Trainingssimulaties in Virtual Reality
    Het HUB-Lab is onderdeel van de HU Bibliotheek en is er voor iedereen van de Hogeschool Utrecht die nieuwe werkvormen en technologieën wil ontdekken en inzetten in de onderwijspraktijk. Je kunt je laten inspireren, informeren en experimenteren met innovatieve tools zoals virtual- en augmented reality en robotica. Daarnaast bieden wij digitale tools aan via de Teaching Toolbox XL.
    Lees verder op deze website.
  16. Uit nieuwsbrief 14: Educatieve, virtuele escaperoom IBGS Veiligheidsregio IJsselland
    Veiligheidsregio IJsselland ontwikkelde samen met studenten van Hogeschool Windesheim en grafische opleiding Cibap in Zwolle een virtuele escaperoom voor incidentbestrijding gevaarlijke stoffen (IBGS). Het is een nieuwe, innovatieve vorm van educatie voor brandweermedewerkers om hun kennis over gevaarlijke stoffen op te frissen en te oefenen.
    Lees verder op deze website.
  17. Uit nieuwsbrief 13: Het Virtual Burglary Project
    Het Virtual Burglary Project is een samenwerking tussen Jean-Louis van Gelder (Max Planck Institute, Freiburg (D)/Universiteit Twente, Claire Nee (University of Portsmouth) en Marco Otte (Techlabs/VU University) waarin virtual reality wordt ingezet als middel om inbraak te onderzoeken en te voorkomen. Recentelijk is een nieuwe samenwerking tussen het Virtual Burglary Project en het programma Inbraakvrije Wijk tot stand gekomen.
    Lees verder op deze website.
  18. Uit nieuwsbrief 9: Virtual verkennen van een evenemententerrein
    Steeds meer grote evenementen vinden plaats in Nederland. Voorbeelden hiervan zijn Koningsdag, de 4daagse feesten in Nijmegen, popconcerten en festivals. Dit kost veel politiecapaciteit. Door de krappe bezetting van agenten op de basisteams komen agenten vanuit de hele eenheid werken bij dit soort evenementen. Een flexibele inzet van je beschikbare personeel is prettig voor de politie organisatie. De keerzijde is dat de agenten van ‘buiten’ niet bekend zijn met de omgeving. Überhaupt kan je stellen dat op sommige grote evenemententerreinen zoals op het Goffertpark te Nijmegen, waar per optreden 65.000 bezoekers op af komen, de agent de omgeving in die situatie niet kent. Dit betekent dat agenten in de huidige situatie niet goed zijn voorbereid op het werk. Dit moet anders!
    Lees verder op deze website.
  19. Uit nieuwsbrief 6: Facial recognition in VR en de Universiteit Twente
    In het kader van verhoortechnieken kunnen trainen wordt vaak de vraag gesteld of het mogelijk is om dit in een gesimuleerde omgeving te doen. Op basis van die vraag is een oude connectie nieuw leven ingeblazen en is een bezoek gebracht aan de Universiteit Twente. Daar is als eerste gesproken met prof. Jean-Louis van Gelder en dr. Liza Cornet.
    Lees verder op deze website.
  20. Uit nieuwsbrief 5: Onderzoek naar Multimodaliteit bij VR trainingen
    Op de politieacademie in Apeldoorn wordt sinds 2010 getraind met XVR On Scene. Een simulatie maakt het mogelijk om een situatie realistisch weer te geven die in werkelijkheid te groot, te duur of te riskant kan zijn om na te bootsen. XVR On Scene is nu uitgerust met beeld en geluid. Dit rapport beschrijft een onderzoek naar de invloed van multimodaliteit op de XVR On Scene simulatietraining.
    Lees verder op deze website.