Door Jacqueline de Jong| Ministerie van J&, Centrale Eenheid Strategie

Hoe zal het werk van de rechter er in de toekomst uitzien onder invloed van AI en robotica-ontwikkelingen? Om het gesprek over dit onderwerp op gang te brengen onder rechters, beleidsmakers en bestuurders, vroeg de Centrale Eenheid Strategie (CES) in samenwerking met het Innovatieteam aan studenten Games en Interactie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) een toepassing te ontwikkelen, waarmee de gebruiker kan beleven hoe het werk van een rechter er rond 2040 uit zou kunnen zien.

Woensdag 15 januari vond de première van Bridge plaats in de centrale hal van het JenV-departement. Geïnteresseerden konden gedurende een aantal dagen een kleine expositie bezoeken over 'De Rechter van de Toekomst', het computerspel spelen en met elkaar in discussie gaan. De rechtbank Amsterdam, waarvan een aantal rechters heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het spel, kreeg op maandag 20 januari de gelegenheid om Bridge te spelen en het gesprek over de dilemma's aan te gaan.

In het toekomstscenario zijn mensen in 2040 verplicht voorzien van een implantaat, Bridge geheten, dat vrijwel alles registreert wat iemand op een dag doet, zegt, hoort, hoe hoog z'n hartslag is, z'n bloeddruk, waar hij of zij zich bevindt - enzovoort.

Door iemands implantaat 'uit te lezen', krijgt de rechter van de toekomst dus de beschikking over een enorme hoeveelheid persoonlijke data. Ook allerlei andere relevante informatie, zoals rechterlijke uitspraken in vergelijkbare zaken uit het verleden, zijn beschikbaar. In principe natuurlijk prachtig, maar wie wordt nog wijs uit die schier oneindige hoeveelheid data? Daarom krijgt de rechter van de toekomst assistentie van artificiële intelligentie. Een algoritme dat hem of haar helpt de juiste selectie te maken uit die enorme berg data. Waartoe dat zoal kan leiden, kan je ervaren door de game te spelen.

Inmiddels staat het spel online en kun je het spel spelen vanaf je eigen PC. Open deze link https://rechter-van-de-toekomst.itch.io/bridge  met Mozilla Firefox (dus niet met Internet Explorer) en gebruik fullscreen voor een optimale ervaring.

Lees het volgende artikel