Nr.21 VR ondersteunt in de gemeente Den Bosch bij zoeken naar werk

Door Renço Wesseling, gemeente Den Bosch

Bij Weener XL (het werk en ontwikkelbedrijf van de Gemeente ’s-Hertogenbosch) worden mensen ondersteund in hun zoektocht naar werk vanuit de bijstand. Om werkzoekenden te helpen bij deze stap worden virtual reality films ingezet om mensen te informeren over beroepen. Op deze manier kunnen zij in korte tijd meerdere virtuele uitstapjes maken naar de werkplek van bijvoorbeeld een schilder, zorgmedewerker, of een orderpikker. Deze manier van werken is ideaal voor werkzoekenden en de gemeente, omdat je hiermee een heel laagdrempelige (en leuke) manier hebt om mensen te informeren over werk.

Deze dienstverlening is ontstaan in samenwerking met diverse partijen zoals UWV, SW bedrijven, andere gemeenten en het bedrijf Wijdoendingen. Een mooie uitbreiding is de adoptie van het project op meerdere scholen in de regio Noordoost-Brabant, immers, ook scholieren willen weten wat voor banen de arbeidsmarkt te bieden heeft. Ook biedt het voordelen voor werkgevers die te maken hebben met onbekendheid, of onterechte vooroordelen over hun ambacht. Een mooi voorbeeld hiervan is een asbestsaneerder, die kan laten zien dat zijn werk in de huidige tijd helemaal niet onveilig is, of een contactcenter dat kan laten zien dat hedendaags bellen niet meer alleen koude acquisitie is.

Inmiddels is in samenwerking met TNO onderzoek gedaan naar de gebruikerservaring en effectiviteit van deze interventie. Hier kwamen een aantal dingen uit naar voren:

  • Bijna iedere deelnemer (92%) vindt het leuk om de VR-bril op te hebben en een film te bekijken over een beroep naar keuze. Hierin zijn geen verschillen naar voren gekomen in geslacht, leeftijd of opleidingsniveau. Hierdoor kan dan ook een streep door het vooroordeel dat dit soort dienstverlening alleen voor jongeren geschikt is.
  • Uit het onderzoek blijkt ook dat de VR-bril een beter beeld geeft van het beroep en zorgt voor meer gefocust zoekgedrag.
    • Zo zien we bijvoorbeeld dat een kwart van de deelnemers die voorafgaand aan het kijken van de film van plan was om op zoek te gaan naar het werk, hier na het kijken van de film anders over denkt.
    • Van de deelnemers die voorafgaand niet van plan waren om op zoek te gaan naar het werk, veranderde een vijfde van mening.
    • Van de deelnemers die voorafgaand aan het bekijken van de film dacht het beroep niet uit te kunnen oefenen, denkt 29% hier na het kijken van de film anders over.
    • Dit geldt ook andersom, een vijfde van de deelnemers denkt vooraf het beroep te kunnen uitoefenen maar denkt dat na het kijken van de film niet meer.

Kortom, VR kan een uitkomst bieden in het ondersteunen bij baanoriëntatie van vrijwel iedereen. De positieve ervaringen van de deelnemers laten zien dat de inzet van een VR-bril een gebruiksvriendelijke en efficiënte manier is om werkzoekenden te helpen met oriënteren op de arbeidsmarkt en een werkplek te laten ervaren. Dit is interessant voor maatschappelijke instellingen zoals scholen, gemeenten en UWV, maar ook voor werkgevers die hun moeilijk vervulbare vacatures kunnen verfilmen.

 

Voor het volgende artikel klik hier.