Horizonscan Nationale Veiligheid 2019

Gepubliceerd op 26 november 2019 om 10:45

Het Analistennetwerk Nationale Veiligheid (ANV) heeft in opdracht van de NCTV de Horizonscan Nationale Veiligheid 2019 uitgebracht. De voorliggende scan is het resultaat van een succesvolle pilot van de Horizonscan  2018. De Horizonscan geeft inzicht in de belangrijkste toekomstige ontwikkelingen voor de nationale veiligheid. De navolgende tekst is overgenomen van de site van Clingendael. Mocht u meer willen lezen download dan de bijgevoegde scan.

Megatrends blijven actueel

Er is breed gescand op internationaal-politieke, maatschappelijke, internationaal-economische, ecologische en technologische ontwikkelingen. Een vergelijking van de uitkomsten van de Horizonscan 2019 met die van 2018 laat zien dat veel geconstateerde megatrends actueel blijven. Op internationaal-politiek vlak kwamen bijvoorbeeld de voortdurende rivaliteit tussen grootmachten, de groeiende dominantie van China, en verscherpte handelsconflicten naar voren. Over het algemeen wordt in de analyse van de vijf autonome onderwerpen geconcludeerd dat de thema’s sterk met elkaar samenhangen.

Nieuw: Geïntegreerde thema’s

Nieuw in de Horizonscan van 2019 is daarom de opname van “Geïntegreerde thema’s”. Dit is toegevoegd nadat in de vorige Horizonscan werd opgemerkt dat veel van de geïdentificeerde dreigingen onderling verbonden zijn en zich vaak manifesteren in meer dan één autonome ontwikkeling. In dit verband zijn vier geïntegreerde thema’s naar voren komen: klimaatverandering, spanningen in de samenleving, botsende wereldbeelden van grootmachten en digitalisering van de samenleving. Deze benadering van “geïntegreerde thema’s”  heeft als doel een verkokerde blik tegen te gaan op de ontwikkelingen die onze nationale veiligheid kunnen bedreigen.

OTOTEL?

De analyse van de scan leert ons niet direct iets over de gevolgen voor opleiden en trainen. Maar het is goed voorstelbaar, zo niet wenselijk dat de conclusies hun weg vinden in het OTO-curriculum van crisisprofessionals.  Niet alleen in kennisoverdracht, maar wellicht ook in de oefenscenarios waar mee wordt gewerkt. Interessant in deze context is ook de eerder gedane constatering  van de 'geintegreerde thema's'. Nieuwe leermomenten!

 

Horizonscan Nationale Veiligheid 2019
PDF – 420,3 KB 729 downloads

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.